Λάδι Κολοκυθόσπορου Π.Γ.Ε.

Το λάδι κολοκυθόσπορου παράγεται από τους ψημμένους σπόρους της κολοκύθας και είναι 100% φυτικό προϊόν. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες καθώς και σε κρύους και ζεστούς μεζέδες, σε κύρια πιάτα και στα επιδόρπια όπως παγωτό βανίλιας. 

Το λάδι κολοκυθόσπορου της αυστριακής επαρχίας Στυρία είναι προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π).

Το καθεστώς για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992 με τον κανονισμό 2081/92.

Επίσης φέρει την ένδειξη ΠΓΕ. Σημαίνει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και αφορά την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Τέλος, ο τρόπος παραγωγής του το καθιστά Ιδιότυπο Παραδοσιακό Προϊόν (Ι.Π.Π)

Μερικά λόγια για το ίδιο το λάδι. Η γεύση του παραπέμπει σε ξηρούς καρπούς και περιγράφεται ως ποώδη, ψημένη και ελαφρώς πικάντικη. Το λάδι έχει γλυκιά επίγευση, είναι εξαιρετικά αρωματικό και με έντονη γεύση. 

Η παραδοσιακή ιατρική πιστοποιεί την ευνοϊκή επιρροή του λαδιού στην θεραπεία της καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη.

Παραγωγή

Η κολοκύθα λαδιού της Στυρίας. Στην Στυρία παράγεται αυτή η γαστρονομική σπεσιαλιτέ απο την κολοκύθα λαδιού Στυρίας  (Cucurbita pepo var. Styriaca). Αυτή η ποικιλία διαφέρει από άλλες κολοκύθες λόγου ενός μοναδικού χαρακτηριστικού – πριν 100 χρόνια περίπου έχασε την ξυλώδη φλούδα του σπόρου της χάρη σε μια μεταλλαγή του καρπού και κατά συνέπεια προστατεύεται ο σπόρος μονάχα από μια αργυροειδής μεμβράνη. Ουσιαστικά αυτός ο σπόρος είναι γυμνός έτσι ώστε η μαλακή υφή των πυρήνων να επιτρέπει την αποτελεσματική τριβή του λαδιού. Το έντονο πρασινοκόκκινο φθορίζον χρώμα οφείλεται στις χρωστικές ουσίες της μεμβράνης που διαλύονται στο λάδι.

Ιστορία. Η ιστορία του λαδιού κολοκύθας ξεκιναέι το 1735, όταν ακόμα παρασκευαζόταν από σπόρους με χοντρή φλούδα.. Με την επιλογή των μεταλλάξεων η ποικιλία με γυμνό σπόρο που χρησιμοποιείται σήμερα καλλιεργήθηκε επιτυχώς. Εξαπλώθηκε μεταξύ 1870 και 1880 στη Στυρία. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 το πυρηνέλαιο ήταν γνωστό μόνο στη νότια Στυρία εντός της Αυστρίας. Μόλις στη δεκαετία του 1980 άρχισε η διανομή στις μεγάλες και μικρές κουζίνες πολλών χωρών.

Ειδική διαδικασία στη Στυρία. Η κολοκύθα καλλιεργείται στην παραδοσιακή περιοχή της νότιας Στυρίας καθώς και στο νότιο Μπούργκενλαντ και στις γειτονικές περιοχές της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας καθώς και στη Ρωσία. Οι καρποί που ζυγίζουν περίπου 8 έως 10 κιλά ωριμάζουν σε αμμώδες-αργιλώδες έδαφος σε ένα ιδιαίτερο κλίμα θερμότητας και υγρασίας. Το φθινόπωρο, όταν το χρώμα των καρπών κολοκύθας έχει αλλάξει από πράσινο σε κίτρινο-πορτοκαλί, η συγκομιδή μπορεί να φτάσει έως και 1.000 σπόρους από μια κολοκύθα. Η διαδικασία γίνεται μηχανικά ενώ σε μικρά αγροκτήματα συνεχίζεται η χειρονακτική συλλογή. Η εργασία του καθαρισμού κολοκύθας, το λεγόμενο Kürbisputzen γίνεται παραδοσιακά κυρίως  από γυναίκες που συχνά κάθονται σε καρέκλες, ακριβώς στο χωράφι. Από τα κομμένα στη μέση φρούτα που κρατιούνται από τα γόνατα, την ποδιά και το ένα χέρι, αφαιρείται με τα δάχτυλα εκείνη η εσωτερική, μαλακή ζώνη πολτού που περιέχει τους πυρήνες και πέφτει σε μια δεξαμενή συλλογής. Η μεγάλη πλειοψηφία των σφαιρικών καρπών (διάμετρος 30 cm) παραμένει, όπως όλα τα άλλα μέρη του φυτού, δηλαδή βλαστοί και φύλλα, στο χωράφι και αργότερα οργώνονται. Οι σπόροι πλένονται και ξηραίνονται στους 50°C, καθιστώντας τους έτσι έτοιμους για αποθήκευση. Τότε μπορεί να γίνει το άλεσμα. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου συγκριτικά με  την παραγωγή ελαιόλαδου είναι ότι το λάδι κολοκύθας πιέζεται από τους αποθηκευμένους πυρήνες καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ανάλογα με την ανάγκη. Για να εξαγχθεί το λάδι από το ξηρό αλεύρι, οι αλεσμένοι σπόροι αναμειγνύονται με νερό και αλάτι και ψήνονται μέχρις ότου εξατμιστεί το νερό ενώ η ζύμη ανακατεύεται συνεχώς. Το ψήσιμο είναι απαραίτητο για να διαχωριστεί η πρωτεΐνη που περιέχεται στους πυρήνες από το λάδι. Ο τελικός χυλός – που ονομάζεται επίσης κέικ λαδιού – πιέζεται τώρα. Παλιότερα, ο χυλός πιεζόταν σε μια τεράστια ξύλινη συσκευή (“αγελάδα λαδιού Στυρίας”) πιέζοντας δύο ειδικά ένθετα ξύλου μαζί. Το πάτημα γινόταν με το χτύπημα μιας ξύλινης σφήνας (“χτύπημα λαδιού”) και υπήρχε το ειδικό επάγγελμα του χτυπητή λαδιού.

Χρησιμότητα

Φαρμακολογία και Ιατρική

Λόγω του σεληνίου και της βιταμίνης Ε, που περιέχονται στον σπόρο κολοκύθας, το έλαιό του έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι πλoύσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C, E, σε Ωμέγα 3, 6, 9, λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και πολύ χαμηλό επίπεδο κορεσμένων λιπών. Επίσης περιέχει φθόριο, ιώδιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορο και σελήνιο.

Η υψηλή αναλογία λινολεϊκού οξέως και φυτοστερολών έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχει αγγειοδιασταλτικό αποτέλεσμα που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και έτσι να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών και ουροδόχων προβλημάτων. Επιπλέον, λέγεται πως έχει θετική επίδραση στα αρχικά στάδια του αδενώματος του προστάτη. Οι κολοκυθόσποροι έχουν υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου, Βιταμίνης Ε και Βιταμίνης Κ, σιδήρου και φυτοστερόλες.

Εκτός από την καρδιοπροστατευτική δράση λόγω των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, οι κολοκυθόσποροι έχουν αντιοξειδωτική δράση λόγω της Βιταμίνης Ε. Ακόμα η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και τα οστά. Ο σίδηρος έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και είναι απαραίτητα προσθετική ομάδα για εκατοντάδες ένζυμα και πρωτεΐνες, όπως οι πρωτεΐνες που μεταφέρουν οξυγόνο.

Λαϊκή Ιατρική

Στη φυσική ιατρική, το λάδι κολοκύθας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.
Αυτές περιλαμβάνουν για παράδειγμα:

  • αρτηριοσκλήρωση 
  • προστάτη
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • δυσκολίες εκκένωσης της ουροδόχου κύστης
  • κυστίτιδα
  • ερεθιστική κύστη
  • προβλήματα δίσκου
  • μυϊκούς σπασμούς και
  • νεφρική νόσο

Καλλυντικά

Στα καλλυντικά, το λάδι κολοκύθας χρησιμοποιείται συχνά ως βάση λαδιού επειδή περιέχει πολλά δραστικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή, τα οποία έχουν καλές ιδιότητες φροντίδας του δέρματος και διαφορετικά θα πρέπει να παρέχονται στα καλλυντικά προϊόντα με άλλους τρόπους.

Αυτό το λάδι ενεργεί ενάντια στην αφυδάτωση και γήρανση του δέρματος, την ακμή, των ρυτίδων και ραγάδων και την κηλιδωμένη και σπασμένη επιδερμίδα. Όταν εφαρμόζεται στο μαλλί σταματάει την τριχόπτωση, δυναμώνει τις ρίζες και έχει ευνοϊκή δράση στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Εξαφανίζει την πιτυρίδα και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ψαλίδας. Επίσης, προστατεύει απο τις ακτίνες UVA.   

Τα προϊόντα μας

Στην αυστριακή επαρχία της Στυρίας ευδοκιμεί η κολοκύθα λαδιού  (Cucurbita pepo var. Styriaca). Φυσικά στην Ελλάδα όταν λέμε λάδι το μυαλό μας πάει στο ελαιόλαδο, εντούτοις το εξαιρετικό και γεμάτο εκπληκτικές ιδιότητες λάδι κολοκύθας δεν πρέπει να λείπει απο την σύχγρονη διατροφή.

0,1 Lt σε παραδοσιακό μπουκάλι

  •  

0,25 Lt σε παραδοσιακό μπουκάλι

  •  

0,5 Lt σε παραδοσιακό μπουκάλι

  •  

0,75 Lt σε παραδοσιακό μπουκάλι

  •  

1 Lt σε παραδοσιακό μπουκάλι

  • στο 1 TΜΧ. €34,90/έκαστο + μεταφορικά έξοδα

Ξηροί
καρποί
φυσικοί

  •  

Ξηροί καρποί ψημένοι & αλατισμένοι

  •  

Συνταγές

Παγωτό βανίλια (1 μερίδα)

Παγωτό βανίλια (1 μερίδα)

3-4 μπάλες παγωτο βανίλια Λάδι κολοκυθόσπορου Π.Γ.Ε. Καραμελωμένοι κολοκυθόσποροι κατά προτίμηση Προετοιμασία Σε ένα κύπελλο σερβίρουμε το παγωτό και προσθέτουμε…
Κολοκυθόσουπα  (6 μερίδες)

Κολοκυθόσουπα  (6 μερίδες)

1 κρεμμύδι 40 γρ βούτυρο 2 κίτρινες πιπεριές 500 γρ κολοκύθα (π.χ. Hokkaido) 750 μλ νερό αλάτι, κύμινο, σκόρδο, βότανα…
Σφηνάκι Black Mamba (6 σφηνάκια)

Σφηνάκι Black Mamba (6 σφηνάκια)

1 πεπόνι χυμός πορτοκάλι ρούμι (38%) πιπέρι καγέν μέλι αφρώδης οίνος Λάδι κολοκυθόσπορου Π.Γ.Ε. Για την γαρνιτούρα: φέτες λάϊμ, φρέσκο…

Επικοινωνήστε για τιμές χονδρικής & λιανικής

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και σύντομα ένα συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας. Τα πεδία με κόκκινο αστερίσκο * είναι απαραίτητα:

Υπεύθυνος Επικοινωνίας / Παραγγελιών: Γαβαλάς Στέλιος
 6976556192
info@pepo.gr